Tijdens het NK Jachtpaarden wordt er gestreden om de titel Nederlands Kampioen. Deze titel is voor de ruiter met het beste jachtpaard in de Mastersklasse. De juryleden beoordelen tijdens het kampioenschap in twee klassen, Masters- en Membersklasse, op een aantal onderdelen over de prestaties van de jachtpaarden. De ruiter met het beste jachtpaard in de Membersklasse wordt Nationaal Kampioen.

In de ochtend worden de combinaties door een driekoppige jury gekeurd op exterieur en gangen. Dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar de verzorging van paard en ruiter maar ook het type, de bouw en de gedragingen van het paard. Tevens worden de stap, draf en galop van het paard beoordeeld. Een goed jachtpaard dient een ruime stap en galop te hebben, deze onderdelen tellen daarom zwaarder. Een comfortabele draf en het gemak waarmee het jachtpaard zich laat rijden vormen de overige criteria. In de Mastersklasse is het gebruikelijk dat er twee Britse juryleden aanwezig zijn. Tevens beoordelen veterinairen tijdens deze voorkeuring of de paarden fit-to-compete zijn voor de terreinproef.

keuring2

In de middag wordt in koppels een crossparcours met 25 hindernissen met een kleine 30 sprongen gereden. De hindernissen zijn maximaal 70 centimeter hoog voor de Membersklasse en 1 meter hoog voor de Mastersklasse. Het optimale tempo is 350 meter per minuut. Degene die voorop start krijgt een gekleurde mouw om de arm. Halverwege wordt er gewisseld, waarna degene met de mouw achterop rijdt. Mocht de kopruiter een weigering op een hindernis krijgen, dan maakt deze ruimte voor de combinatie die erachter rijdt. Na de hindernis wordt verder gereden in de oorspronkelijke volgorde. Als dit meerdere keren gebeurt mag er alleen doorgereden worden om de kans op een goede klassering niet te verspelen.

De drie omschreven onderdelen worden zowel in de Masters- als de Membersklasse verreden. De Masterklasse kent nog een vierde onderdeel. Afsluitend worden de 25 procent hoogst geplaatste paarden (met een maximum van 6 paarden) in deze klasse door de twee buitenlandse juryleden gereden. Het paard dat het beste scoort over de vier onderdelen is het beste jachtpaard, de ruiter wordt Nederlands Kampioen. In de Membersklasse wordt de combinatie met de beste score over de drie onderdelen de winnaar en daarmee Nationaal Kampioen.

In het crossparcours worden de combinaties gejureerd op stijl. Een paard met een vloeiend tempo en nette sprongen in het crossparcours krijgt een goede beoordeling van de juryleden die op verschillende plekken in het parcours staan. Ook staat er bij elke hindernis een hindernisrechter. Deze persoon beoordeelt of de combinatie de hindernis correct springt en noteert eventuele weigeringen, verkeerd of in de onjuiste volgorde gesprongen hindernissen. De tijd speelt geen rol in de beoordeling van de cross. Na de terreinrit vindt wederom een veterinaire keuring plaats.

sponsor appelhoven2

Het Nederlands Kampioenschap Jachtpaarden wordt voor de leden van de vier achter de meute jagende Nederlandse (slip)jacht verenigingen georganiseerd. Deze verenigingen zijn de Jachtvereniging Soestdijk (JVS), de Koninklijke Nederlandsche Jacht Vereeniging (KNJV), de Midland Hunt en de Veluwe Hunt.